Roodheid

Roodheid

Er zijn verschillende factoren die roodheid kunnen veroorzaken. De belangrijkste factoren zijn een verstoorde huidbarrière, genetische aanleg, overmatig zongebruik, medicatie en verkeerde huidverzorgingsproducten.

Blijvende roodheid heeft vaak te maken met een ontstekingsreactie, afwijking van de bloedvaatjes of overmatig zongebruik. Tijdens het ouder worden verzwakken de vaatwanden en wordt de huid dunner, waardoor de roodheid beter zichtbaar is. 

Roodheid kan samen gaan met couperose, schilfering, jeuk en een branderig gevoel. 

Er zijn verschillende vormen van roodheid

  • Teleangiëctastieën: dit zijn kleine bloedvaatjes die net onder de huid zitten en blijvend verwijd zijn. De kleine bloedvaatjes verliezen hun elasticiteit waardoor ze overvol raken met bloed waardoor ze goed zichtbaar zijn in de huid. Dit komt vaak doordat het bindweefsel in de vaatwand slapper wordt. Langdurige zonblootstelling kan hier een oorzaak van zijn. De kleur van deze teleangiëctastieën kan variëren van helderrood, donkerrood tot blauwpaars. Een netwerk van deze vaatjes wordt couperose genoemd. Couperose komt meestal voor in het gezicht. Een spider naevus is ook een gesprongen vaatje en heeft de vorm van een spinnetje. Daarnaast zijn er nog ronde rode stipjes die voorkomen op het lichaam dit worden cherry angiomen genoemd.
  • Diffuse roodheid: dit is blijvende roodheid dit voorkomt in het gezicht. Deze vorm van roodheid heeft vaak te maken met erfelijkheid. Mensen met gevoelig huidtype hebben vaak last van een rode huid. Deze vorm van roodheid kan gepaard gaan met couperose, rosacea, poikiloderma van civatte en teleangiëctastieën.
  • Rosacea: deze vorm van roodheid kan samen gaan met diffuse roodheid, couperose, bultjes, ontstekingen en een verdikte huid rondom de neus. Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij de gezichtshuid ontstoken is.Deze huidaandoening komt vaak voor bij vrouwen boven de dertig jaar. Tot op het heden is er nog steeds veel onduidelijk over de oorzaak van rosacea. Rosacea kan erfelijk zijn en kan worden versterkt door omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren die invloed kunnen hebben op rosacea: warmte, zonlicht, verkeerde cosmetica, overmatig alcoholgebruik, sterk gekruid voedsel, stress, hormonen en bepaalde medicijnen.Een van de theorieën over rosacea vermeld dat de bloedvaatjes in het gelaat abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom. Er vindt een verandering plaats in de reactie op prikkels van binnen en buitenaf. Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed wat een ontstekingsreactie uitlokt. Daarnaast lijkt het er sterk op dat de demodex mijt een oorzaak kan zijn. Deze mijt leeft rondom of in de haarfollikels. Deze mijten zijn bij iedereen aanwezig en vermeerderen bij huidbeschadiging (b.v. zonblootstelling) en bij het ouder worden. Bij mensen met rosacea komen er meer van deze mijten voor. Wanneer een mijt sterft komt er een bacterie vrij die bij mensen met rosacea een afweerreactie kan veroorzaken. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in de huid en bij de vaatjes. De behandeling van rosacea is gericht op het uitdoven van de ontstekingsreactie, versterken van de barrièrefunctie en het verwijderen van de roodheid en couperose. Tijdens het consult wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Rosacea versus couperose: roodheid staat bij beide huidaandoeningen centraal. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen. Bij couperose heb je zichtbaar gesprongen vaatjes en dat is weer een van de uitingen van rosacea. Daarentegen kan je ook couperose hebben zonder dat er sprake is van rosacea.

Hoe behandelt LaserClinic Velp roodheid

Afhankelijk van de soort roodheid wordt er een passend behandelplan opgesteld.
Roodheid gepaard met couperose kan behandeld worden door middel van Intense Pulsed Light.
Roodheid ontstaan door een verstoorde huidbarriere kan behandeld worden door middel van resurfacings

De behandeling van roodheid wordt gecombineerd met thuisproducten.