Striae

Littekens en striae

Hoe ontstaat een litteken?
Bij een oppervlakkige beschadiging kan de huid snel herstellen en ontstaat er geen litteken. Wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging die in de lederhuid ontstaat zal er een litteken ontstaan. Een huidbeschadiging kan ontstaan als gevolg van een ongeval, huidziekte of een operatie. Hoe ernstiger de huidbeschadiging hoe langer het genezingsproces duurt.

De genezing van de wond verloopt in drie fases. Allereerst reinigt het lichaam de wond en begint het genezingsproces. In de tweede fase, de regeneratiefase, wordt er nieuw collageen aangemaakt. Deze fase duurt van de vierde dag tot ongeveer de 21ste dag. In de rijpingsfase, de derde fase, zal het collageen dat zich heeft gevormd uitrijpen tot een bindweefsellitteken. In het begin zal een litteken er vaak rood en dik uitzien, dit kan tot 18 maanden na de huidbeschadiging duren. In de eerste zes maanden zal het litteken vaak roder, dikker en trekkerig zijn en daarna zal het pas beter worden. Een litteken blijft altijd voelbaar en zichtbaar.

Een ‘normaal’ litteken geeft vaak geen medische klachten maar als dit wel het geval is spreken we van een ‘abnormaal litteken’.  Littekens kunnen de volgende klachten geven:

Wanneer een litteken:

  • Groter wordt
  • Jeukt en/of pijnlijk is
  • Rood of donkerder kleurt, dik blijft en er cosmetisch storend uit ziet
  • Bewegingsbeperking geef

Soorten littekens:

  • Onrijp litteken: licht verheven rood/roze litteken. Het litteken kan jeuken en pijnlijk zijn.
  • ‘Normaal’ litteken: wit of huidkleurig litteken, vlak en dun. De wondgenezing is onder normale omstandigheden verlopen.
  • Hypertrofisch litteken: verdikt litteken, stug en soms heeft het een rode/paarse kleur. De huid kan gevoeliger zijn en jeuken.
  • Keloïd: dit lijkt op een hypertrofisch litteken maar de huid groeit buiten de oorspronkelijke wondranden. Het litteken is abnormaal verdikt en onregelmatig gevormd. Deze vorm lijkt eerder te ontstaan bij jongere mensen en mensen met een donkere huidskleur.
  • Atrofisch litteken: de litteken ligt verzonken in de huid en de huid is dunner. Deze vorm van littekens komt vooral voor bij acne of waterpokken.
  • Striae: atrofische littekens door bijvoorbeeld zwangerschap of groeispurt. Striae ontstaan door overmatige uitrekking van het onderhuidse bindweefsel.

Hoe behandelt LaserClinic Velp littekens en striae

Littekens kunnen bij Laserclinic Velp behandeld worden met de fractionele laser, peelings of de SkinPen. Samen met de huidtherapeut bespreekt u de mogelijkheden en wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Houdt er rekening mee dat hoe verser het litteken is, hoe beter het behandelresultaat zal zijn. Zodra de wond dicht is kan een behandeltraject gestart worden.