Pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn verkleuringen door ophopingen van pigment in het gezicht of elders op het lichaam. Moedervlekken en sproeten zijn voorbeelden van aangeboren verkleuringen door een pigmentafwijking in de huid.

Een teveel aan pigment in de huid kan ontstaan naarmate het lichaam ouder wordt. Ouderdomsvlekken, een zogenaamd zwangerschapsmasker en pigmentatie door zonschade, hormoonwisselingen, stress en een gebrek aan vocht in de huid kunnen oorzaken zijn van verworven pigmentvlekken.

Pigmentvlekken zijn meestal goedaardig. Wel worden ze door veel mensen als storend en ontsierend gezien en kunnen ze een negatief effect hebben op het zelfbeeld.

Eerst weten wat het is

Voordat wij pigmentatie behandelen zorgen wij er altijd voor dat wij op de hoogte zijn van de achterliggende oorzaak van de pigmentvlek. De meeste pigmentvlekken zijn onschuldig, maar niet elke pigmentvlek is goedaardig. Het is daarom zeer belangrijk om goed te onderzoeken en te achterhalen wat de diagnose is, voordat wij met een behandeling kunnen starten.

Pigmentverstoringen die wij bij Laserclinic Velp vaak tegen komen:

  • Lentigines solares (ouderdomsvlekken): deze vorm van pigment ontstaat door blootstelling aan de zon en komt dan ook vooral voor op lichaamsdelen die veelvuldig aan zonlicht zijn blootgesteld.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie: deze vorm van pigmentatie ontstaat door beschadiging of ontsteking van de huid.
  • Melasma (zwangerschapsmasker): deze vorm van pigmentatie ontstaat door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding. Dit zijn donkere grillig gevormde bruine vlekken. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap.
  • Zonbeschadigde huid: deze vorm van pigment komt vaak voor bij zonaanbidders vanaf eind twintig. Dit uit zich in abnormale pigmentatie en veranderingen in de textuur van de huid.

Hoe behandelt LaserClinic Velp pigmentvlekken

Wanneer duidelijk is dat de pigmentatie in aanmerking komt voor een behandeling, gaan wij beoordelen welke type pigment u heeft en in welke huidlaag het pigment zich bevindt. Aan de hand daarvan stellen wij een passend behandelplan op.

Om pigmentatie te verminderen bieden wij de volgende behandelingen aan:

Om het behaalde resultaat te behouden is zonbescherming van essentieel belang. Wij adviseren een zonbescherming die beschermt tegen zowel UVA als UVB straling met minimaal SPF 30. Daarnaast kunnen de juiste huidverzorgingsproducten een mooie aanvulling zijn om het pigment te blijven onderdrukken.